VÄlkommen till CK Hymer
VÄlkommen till CK Hymer
Strava - CK Hymer Strava - CK Hymer Elit
Sagan om klubbens namn

NÀr cykelklubben Hymer bildades 1924 sÄ ville grundarna egentligen att klubben skulle heta CK Hemier. Vem var dÄ denna Heimer? Svaret hittar vi i den Àldre Eddan som Àr en islÀndsk diktsamling som skrevs omkring 1270 och handlar om de nordiska gudarna.

Heimer var en kung som omtalas i sagan om Sigurd Fafnesbane tillsammans med hustrun Brynhild och deras dotter Aslög. BÄda förÀldrarna dödades och dottern togs dÄ om hand av Hemier. Risken var överhÀngande att Aslög skulle dödas och Hemier lÀmnade dÀrför sitt rike och gömde henne i en stor ihÄlig harpa. Han klÀdde sig till tiggare för att inte bli igenkÀnd och tog hand om Aslög pÄ bÀsta sÀtt. NÀr hon blev ledsen spelade han pÄ harpan och gav henne guld och dyrbara klÀder.

Enligt berĂ€ttelsen utvecklades hon till en ovanligt vacker och behagfull ung kvinna. Som sĂ„ mĂ„nga andra i de nordiska gudasagorna gick Heimer ett vĂ„ldsamt öde till mötes. Sin sista natt mötte han pĂ„ en gĂ„rd i Norge. Ägarna sĂ„g ett guldstickat tyg sticka fram ur harpan och det rĂ€ckte för att de skulle mörda Heimer medan han sov. Aslög upptĂ€cktes förstĂ„s och blev mycket omtalad för sin stora skönhet. Hon gifte sig sedan lyckligt med den berömda vikingen Ragnar Lodbrok.

Med facit i han kan vi dock se att klubben inte heter CK Heimer utan CK Hymer. NÀr klubben bildades ansökte man hos Riksidrottsförbundet om att heta CK Heimer men efter mycket brevvÀxlande konstaterades att det att namnet redan var upptaget, varför det blev Hymer istÀllet. VÄr letande gÄr dÄ tillbaka till sagornas vÀrld för att se vad Hymer var för filur.

Vi hittar honom i ”KvĂ€det om Hymer” med 39 verser som berĂ€ttar om hur Tor tillsammans med Tyr (styvson till Hymer) besöker Hymers hus vid randen av himlavalvet för att lĂ„na en jĂ€ttestor bryggkittel som gudarna skulle ha öl i nĂ€r havsguden och jĂ€tten Ägir skulle ha stort partaj. Hymer bjöd pĂ„ middag varvid Tor ensamt Ă„t upp tvĂ„ hela oxar.

Eftersom maten höll pÄ att ta slut (ett inte helt ovanligt fenomen bland cyklister) gav sig Hymer och Tor dagen efter ut pÄ en fisketur som blev mycket omtalad. En anledning till detta var att MidgÄrdsormen som lÄg slingrad kring jorden nappade pÄ det oxhuvud som Tor anvÀnde som bete.

Hymer var en jĂ€tte, inte sĂ€rskilt sympatisk, utan istĂ€llet farlig. Ögonen hade en sĂ„ vĂ„ldsam kraft att de kunde krossa massiva pelare. Hans mor var en hemsk kvinna med 900 huvuden. Namnet Hymer har rent sprĂ„kligt tvĂ„ betydelser, dels vis dels gaphals. Dessutom anses namnet syfta pĂ„ stor, stark och ljus. En fri tolkning av namnet Hymer blir dĂ€rför ”Den store, starke och vise gaphalsen”.

Om vi jÀmför Hymer med Heimer verkar den senare mycket mera sympatisk: en harpspelande och mycket human kung! FrÄgan Àr emellertid om harpspelande och medmÀnsklighet Àr de allra största egenskaperna man behöver som en cyklist. Kanske var namnÀndringen till en osympatisk, stor och grov jÀtte trots allt inte sÄ dum.


Saxat ur Hymerbladet december 1994, skrivet av Sara Almqvist och Rune Sjödahl.

» KvÀdet om Hymer
CK Hymer      


  Uppdaterad:     2016-08-29  20:16            Skriv ut »
  Publicerad:       2004-07-27  09:26
Hymers tävlingskläder
Välkommen till CK Hymer!
Cykelklubben i Linköping grundad 1924.
Senaste foruminlägg
hög aktivitet i detta forum
Àr det semester stÀngt :-)
Micke
Senaste skrivet i bloggen
WĂ€nershofs GP och linje
Under nolleperioden vid univeritetsstudierna anordnades det tÀvlingar i diverse grenar, allt för att skapa gemenskap och hitta vÀnner. En av tÀvl...
Danne
Kalender
  14/4    Östgöta Motion
  15/4    Östgötaloppet
Till bildalbum...
Sponsorer

Giromore DÀckhuset i Linköping Wolfram MathCore AB Sportson - Vi kan cyklar HSM Bilservice KM International Linköping Ä hoj! Rena vinnare - ingen doping!