Blogg

Säsongsavslutning i Västmanland med segersmak

Då var de sista nationella tävlingarna på landväg avklarade för året!

Planen var att vi skulle ställa upp med fem taggade cyklister och därigenom ha ett numerärt övertag på startlinjen. Så blev det tyvärr inte då både Mathias och Jakob tvingades lämna w/o.

Istället var det jag, Rasmus och junis som fick försvara våra färger.

Sista Chansen i Ramnäs är en kul tävling och där har det gått bra tidigare – Rasmus var på pallen förra året och Jakob för två år sedan.

Trots det fina arrangemanget och fint väder hade många valt att inte komma och blott 19 cyklister stod på startlinjen i elitklassen, däribland 4 stycken Tre Bergare och ett gäng Stockholmare.

Denna gång gick det sådär, delvis då jag inte höll mig till planen som jag tagit fram. Det resulterade i att Rasmus och junis fick slita hårt, utan att komma ifatt den 6-manna grupp som jag hamnade i. Utgången kan också ha påverkats av att en Tre Bergare tog respitvarv efter en vurpa och i ett kritiskt läge klev in i vår grupp och körde hårt, detta trots att respitvarv inte var godkänt på denna tävling. Det tog sedan flera varv innan han plockades av banan.

Hursomhelst så blev det spurt och jag hamnade precis utanför pallen.

På lördagskvällen briljerade Rasmus med god förhandlingsförmåga då han såg till att vi både kunde äta nan-brödet på restaurangen och behålla pengarna…

I den lilla stugan på campingen där vi bodde fanns, till gängets förtjusning, en tjock-TV. Junis, som är för ung för att ha upplevt någon sådan tidigare, fick en demonstration i hur den fungerade och fick också uppleva en laggfri, analog TV-bild med inslag av myrornas krig.

Lagledar-Mats var fascinerad över att tre vuxna män planerade att sova 10+h under natten och undrade om det ens var möjligt. Junis slocknade redan kl 10, men fick nattsömnen störd av en snarkande gubbe. Då han anade att hans trovärdighet skulle bli ifrågasatt (för negativ kritik vill vi ju inte kännas vid) samlade han bevismaterial genom att dokumentera det hela på film.

Anundsloppet då. Planen var lika enkel som genial – vi skulle vara aktiva från start så att vi skulle komma med i “rätt” utbrytning och där köra “rätt”. Detta till skillnad mot Sista Chansen där vi (jag) kom med i en inte så bra (eller snarare FÖR bra) grupp och dessutom inte höll mig till planen som vi/jag dikterat, vilket alltså resulterade i att pallplaceringarna i Ramnäs uteblev.

På Anundsloppet gick det mycket bättre! Redan på det fjärde (av 22) 3,7 km långa varvet kom jag iväg i en bra 4-mannagrupp bestående av Richard Larsén, junioren Vincent Andersson och Tobias Stridsberg.

img_20160918_173224

Vi körde på bra men efter 15-talet varv försämrades samarbetet och farten sjönk. Samtidigt hade en 5-mannagrupp brutit sig loss från klungan och tog in på oss. 2016_anundsloppet

Rasmus visar hur man tar målkurvan med stil.

Lyckligtvis så fanns Rasmus med där, men även Tre Bergarna Gustavsson och Magnusson samt Staffan Arvidsson och Pierre Moncorge.  På det 19e varvet var de ikapp och genast började det attackeras, men inte mycket hände förutom att de flesta nog blev lite krispigare i benen. Med drygt ett varv kvar fick jag en lucka som snabbt blev ganska stor. De åtta där bakom tog upp jakten lite för sent varvid jag kunde passera mållinjen 4 sekunder före den spurtande gruppen bakom. Rasmus kom lite fel i spurten och körde in som 5a. Junis körde också starkt och var med i gruppen bakom oss.

Det blev således en lyckad säsongsavslutning på landsväg. Nu kvarstår bara det prestigefyllda KM på tempo och linje som avgörs lördagen den 1a oktober. Den som vill mäta krafterna med oss är välkommen att delta men för att få ta med sig KM-pokalen hem erfordras medlemskap i klubben.

dsc_2682

Hett eftertraktad i Hymer.