Blogg

Viloperiod, motivationshöjare och alternativ träning

Sista tävlingarna för säsongen kördes i slutet av september och mitt cykelsug har sjunkit i samma takt som celsiusgraderna. Inget konstigt med det egentligen – vi har varit igång och tävlat i princip oavbrutet från mitten av april så nu behövs en paus för att återfå motivation och kraft.

Tack vare min handlingskraftige lagkamrat Hjärtat så kom vi i början av oktober iväg till Mallorca. Cykelsuget var som sagt inte på topp så min ambitionsnivå var semester med bad, lite sightseeing och cykla så mycket som vi kände för. Med sol, 25 graders värme och inbjudande berg så infann sig cykelsuget blixtsnabbt och vi trampade en hel del, mestadels med cykelvagn fastspänd bakom men även några pass på egen hand.

Hjärtat port des Canonge

Hjärtat och Hugo på väg mot port des Canonge. Ett ställe som måste upplevas!

Jag kunde inte heller hålla mig från att testa fysisk status genom att gasa på i några av de fina backarna och jämföra tiderna med tidigare besök på ön. Ett par dagar hade vi pappaträning där även fick möjlighet roa oss utan vagn. Hjärtat fångade vid ett tillfälle den fina backen från Caimari till Lluc på sin GoPro https://www.facebook.com/mathias.hjartstrom/videos/10154062594357149/.

Väl hemma igen så är cykelsuget återigen som bortblåst så nu ska jag tillämpa den viloperiod som de flesta tävlingscyklister brukar ha efter säsongen.

Längden på viloperioden varierar vanligtvis från några veckor till ett par månader. Några väljer under denna period att helt avstå från fysisk träning, några fortsätter cykla och några väljer att utöva andra aktiviteter, så kallad x-training.

För egen del kör jag på känsla och gör det jag känner för. Jag simmar gärna och om vädret är bra och suget infinner sig så cyklar jag. Kommande vecka är ambitionen att prova på Yoga och se om det kan göra mig lite mjukare i kroppen. Möjligtvis blir det också besök i gymmet – jag tycker visserligen gymma är jättetråkigt men jag fick dels ett bra (och nyttigt) bålstyrkeprogram förra vintern och jag skulle gärna vilja lära mig att stå och balansera på en pilatesboll.