Blogg

Vänersborgs 3-dagars

Så är vi hemma från en framgångsrik cykelhelg på den vackra västra sidan av Götaland. Enligt en numera etablerad hymertradition så var boendet bokat hemma hos familjen Nystrand, nära och bra till tävlingscentrum i Vänersborg och Mellerud.
Tävlingen startade redan fredag eftermiddag med en backprolog upp på Hunneberg, ett av de två platåbergen som avskärmar Vänersborg från Västgötaschlätta. Högst upp tog sig Jacob som klättrade ända till en tredje plats i resultatlistan, men dagens prestation gick ändå till Robert och Joakim som lyckades att hinna till start trots ett mycket pressat tidsschema, Robert anmlände hela fyra minuter innan utsatt starttid. Även Rasmus, Junis, Mathias, jag själv och vår junior Henrik klarade av att ta oss upp utan att lösa liftkort, bra jobbat!

Inför lördagens stadslopp var samtliga hymeriter ute i bättre tid, såpass god tid att vi hann med att ta en fikatur på förmiddagen och ändå heja på Henrik som tävlade tidigare på eftermiddagen än vad elitlaget gjorde. Henrik löste en andraplats efter mycket slit ensam runt varvet.
Stadsloppet blev en relativt hymerdominant tillställning då vi hade en offensiv inställning och många hymeriter visade sig i täten på tävlingen. Kanske framför allt Jakob och jag själv som vid några tillfällen visade hur snabba vi är på korta varvbanor. Jag blev inhämtad från en utbrytarduo vid klockringningen i slutet av loppet, och till slut blev det en spurt om de finare placeringarna. Tyvärr för vår del så blev spurten den enda del av tävlingen vi inte helt kunde kontrollera och en fjärdeplats för Jakob och en sjunde för mig var ingenting vi hurrade över efter tävlingen. Jakob Wihk från Ryska Posten var den smartaste under kvällen och lyckades släppa ut grisen innan vi hymeriter hunnit knuta till säcken. Revanschlusta väcktes inför söndagens linjelopp och vi bestämde oss för att i morgon skulle vi knäcka det övriga startfältet på den hårda banan kring Brudfjället.

Linjeloppet som passerade många små backkrön i de dalsländska skogarna blev en tuff historia, där utbrytningar i många olika former och konstellationer bytte av varandra. Det blev riktigt bra cykeltävling trots att fältet inte var större än 35 cyklister. Hymer bjöd upp till dans och var med och körde hårt i varje grupp som fick avstånd till klungan, Giro Göteborg valsade med i god takt och gjorde cykeltävling, och några soloinsatser av enskilda cyklister gjorde tävlingen varierande. Ryska Posten bytte ut ursprungsdelarna famntag, handtag, klapp eller kyss och lekte alltsom oftast “Följa John” för att bevaka sin position med totalledaren Jakob Wihk.
Mot slutet av tävlingen märktes det tydligt att många ben ömmade och värkte av alla ansträngningar ute på banan, och trots att attackerna fortsatt avlöste varandra så saknades det där extra trycket som krävs för att göra en större lucka. Solen byttes mot regn under andra halvan av tävlingen och när bara några få kilometer återstod så tänkte jag att kanske så kunde jag göra en skillnad genom de sista svängarna på det blöta underlaget. Om jag bara kunde lyckas få en lucka in mot rondellen vi skulle passera med en kilometer kvar. När läget visade sig för mig med knappa 2km till mål så gick inte ens tanken genom huvudet, attacken kom instinktivt och plötsligt hade jag en lucka på 50m. När tankeverksamheten kom ifatt så sa den “attans, detta var kanske lite tidigt..men ska de köra ifatt mig ska de få gräva djupt”.
Full fart genom rondellen och en ordentlig slice av vattenpölar i sista svängen med fullt tryck i pedalerna var det som krävdes för att äntligen, äntligen öppna segerkontot för Hymer denna säsongen.

Bakom mig hade Rasmus skött sig väl även han och svängde in först av de bakomvarande och blev tvåa, och Mathias följde på fjärdeplats! Hade det inte varit för en krasch den sista kilometern så hade vi troligtvis tagit även totalsegern då det var luckor i fältet, men reglerna är tydliga och samtliga som befann sig i klungan vid olyckstillfället får samma tid. Därmed totalseger till Jakob Wihk, Ryska Posten, hela två sekunder före Nystrand och Hymer. Giro Götets Fredrik Johansson avrundade podiet med en tredjeplats i totalen.

Glada och nöjda med helgen tänkte trötta hymeriter på den sköna känslan av att få sova i sin egen säng, kanske allra mest Joakim och Robert som började resan mot Småland och Blekinge med nyckeln till Hymerbussen i jackfickan, Henriks skor i baggaget och Rasmus kalsonger på radioantennen.. Några skratt senare och en pinsam stund av försök att putta igång bussen med fel nyckel så kunde vi tryggt brumma hemåt efter en gemensam tacobuffé i Brålanda. Extra tack till våra två ledare som skött markservicen för oss cyklister.
Så kan man summera en trevlig helg med cykeltävlingar med det underbara hymergänget på den vackra västra sidan av Götaland.