Blogg

Stockholm 4-dagars

Prispallen på Falkenloppet (etapp 2). Nästa gång är det bra om ni tittar in i kameran grabbar…

Ibland undrar jag vad det är för lag jag hamnat i, ett ganska bra gäng verkar det som. Under långhelgen så har vi kört Stockholm 4-dagars och jag kan inte mer än konstatera att alla i Hymer är riktigt starka och gillar att köra offensivt. Den kombinationen brukar också ge utdelning och det gjorde den även denna helg, två stycken etappsegrar och etta och tvåa i totalen, det är fullt godkänt 🙂

Helgen började med ett tempolopp på 17km där Alexander Wetterhall vann före Staffan Arvidsson. Vi i Hymer hade fem man till start och lyckades få in tre man topp tio. Jakob körde grymt bra och slutade trea bara 32sek efter Wetterhall. Det är ett lovande formbesked inför tempo-SM! Tack vare ett bra tempolopp skapade Jakob men även Johan och Rasmus sig ett helt okej läge för att kunna placera sig bra i totalen.

Prispallen på tempoloppet. Jakob ser lagom glad ut.

 

Andra etappen var ett linjelopp över 100km på ett enmilsvarv. Loppet startade i ett ganska högt tempo och nästan direkt kom jag och Rasmus kom iväg i en liten utbrytning. För egen del var detta ingen kanonstart då jag ensam bryggade upp till gruppen och med en form som för tillfället inte direkt är lysande var jag därför helt slut när vi blev ikappåkta (och det tog inte många minuter). Därför blev det som vanligt en dag där jag fick slita lite vilket alltid är lika roligt… Loppet präglades sedan av ett konstant attackerande och vi hade med en gubbe i de flesta utbrytningarna som gick iväg. Men när dagens avgörande utbrytning skapades lyckades vi bara få med våran utbrytarkung Johan. Gruppen blev efter ett tag lite väl stor då den bestod av ca 10man. Efter några mindre lyckade försök att attackera upp till gruppen så lyckades till slut Rasmus och Jakob rädda dagen genom att göra en perfekt dubbelattack och brygga upp till utbrytargruppen. Från att vara i underläge så hamnade vi helt plötsligt i ett överläge gentemot de andra lagen. Framförallt eftersom det var Jakob som låg bäst till i totalen i utbrytargänget. Vi där bak lyckades sedan hålla ihop klungan framförallt tack vare Mathias som verkade ha en riktigt bra dag. Utbrytargruppen höll ett bra tempo och kunde hålla undan hela vägen till mållinjen. På slutet gjorde Johan ett hästjobb och bäddade för dagens dubbelseger där Rasmus slutade på första plats tätt följd av Jakob. Tack vare att gruppen hade en ganska bra lucka ner till klungan kunde även Jakob ta över totalledningen.

Prispallen på Falkenloppet (etapp 2). Nästa gång är det bra om ni tittar in i kameran grabbar…

Prispallen på Falkenloppet (etapp 2). Nästa gång är det bra om ni tittar in i kameran grabbar…

 

Tredje dagen var det dags för GP-lopp på Arlanda Test Track. Innan start var jag ganska taggad. Fint väder och bena kändes helt okej så det fanns inte mycket att klaga på! Men det hann inte gå mer än ett par varv innan det både hade börjat regna och Johan punkat bort sig (lätt att köra ikapp när respitvarv ej tillämpas…). De flesta av oss i laget blev lite väl försiktiga när asfalten blev blöt och det var nog bara Victor som höll fanan högt för Hymer och gjorde ett bra lopp. Den här dagen vill vi nog helst helt glömma men det som var positivt var att det blev klungspurt så Jakob behöll ledartröjan som han tog över på söndagen. Framförallt var detta extra kul då priset för denna bedrift var en fruktpåse! Även Henrik (vår junior) kammade hem en fruktpåse denna dag eftersom han vann juniorklassen. Så efterloppet blev det en riktigt trevlig fruktstund. Såklart inte! Efter loppet åt vi istället på Märstas bästa hamburgerställe Burger Bistro. Hyllningarna lät inte vänta på sig och om jag inte minns helt fel menade Rasmus på att detta var den bästa hamburgaren han (någonsin!?) ätit.

 

Arlanda Test Track Race

 

Sista etappen (Nationaldagsloppet) körde vi ett linjelopp på lite drygt 90km. Inför loppet hade vi ett bra utgångsläge med Jakob på första plats och Rasmus på en tredje. Vi visste att det skulle bli en ganska tuff dag då flera var sugna på att avancera i totalen och därmed var tvungna att försöka attackera ner oss. Även detta lopp startade därför i ett högt tempo men på grund av att alla var så heta så kom ingen loss på första varvet (av tre). Istället blev det en fight om första spurtpriset vid varvning där det delades ut bonussekunder. Här lyckades Rasmus få till en riktigt bra spurt och tog hem några viktiga bonussekunder eftersom han i och med detta avancerade till andra plats i totalen. Efter spurten fortsatte attackerna men det var inte förrän på sista varvet som det kom iväg någon grupp. Första gruppen som fick en lite större lucka gick iväg strax efter sista varvningen. Tyvärr lyckades vi inte få med någon samtidigt som gruppen var ganska farlig så vi fick ta ansvar i klungan för att hålla ner avståndet. Efter lite mer än halva varvet kom vi ikapp utbrytargänget men det gick ganska snabbt iväg ett nytt gäng. Denna gång hade vi som tur med Johan (som sagt utbrytarkungen) samtidigt som inte någon farlig i totalen kom med. Därför såg vi bara till att hålla nere avståndet till gruppen utan att offra för många gubbar (det var nog främst jag som blev trött…). Gruppen höll undan till mål och Johan gjorde som han brukar nu för tiden när han får ett bra läge, vinna! Grymt! Eftersom gruppen inte heller hade något större avstånd till klungan försvarade Jakob totalledningen och Rasmus avancerade upp till en fin andraplats. Det blev alltså en riktig kanonhelg tack vare ett grymt lagarbete på sista etappen. Förhoppningsvis håller formen och ”turen” i sig till nästa tävling som är den viktigaste denna säsongen! I alla fall för mig, för på onsdag är det nämligen dags för Nässjö GP. Vi syns där!

 

Glada miner efter målgången på Nationaldagsloppet

 

/Robert Pölder