Blogg

Den perfekta julklappen

I tidig ålder drömde nog de flesta om att få många julklappar. Senare kanske drömmarna gick mer och mer mot den perfekta julklappen. Först att få den, senare att ge den.

Idag hörde jag någon på radion som fick frågan om vilket hans bästa julminne var. Försökte då reflektera över mitt eget bästa julminne, men just då var det helt blankt. Några timmar senare drar jag mig plötsligt till minnes att jag hade ett antal fingrar med i spelet när min syster fick fina tävlingshjul från Petterssons Lådindustri i Limmared i hjulklapp. 24-ekrade tubhjul med kända franska nav och fälgar samt magiska SKF-kullager! Det var tider det 🙂

För några veckor sedan stod det klart för mig vad årets hjulklapp från mig till Hymergemenskapen skulle handla om. En söndag tidigt i december fick jag ett vänligt påpekande att min bakskärm gärna kunde varit 1-2 cm längre. Jag började fundera på hur nästa hjul-k-lapp skulle utformas (k för kompis). Under åren i Hymer har jag sett många olika varianter av kompislappar. Sönderklippta cykel- eller PET-flaskor, flera lager silvertejp, delar av glassförpackningar, mellanmjölk eller rent av Himmelsk röra, bara för att nämna några. Spektrat från enkla praktiska lösningar till riktiga kreationer och innovationer har blivit allt bredare. Så frågan var vad mitt bidrag skulle bli den här gången. Jag funderade dagarna därpå, men kom inte på någon nyskapande lösning. Det fanns tankar på någon slags miniatyrhjälm att hänga på längst ner på skärmen, men det kändes för avancerat. Följande lördag berättade ytterligare några cyklister att min bakskärm var för kort så det var uppenbarligen dags att komma till skott.

Edter hemkomst slog det mig plötsligt att jag redan hade allt hemma för att enkelt förlänga skärmen på ett både diskret och exklusivt sätt. Dagen därpå var det ungefär halvdussinet cyklister som korta stunder låg bakom mig utan att någon kommenterade kompislapp eller brist på stänkskydd, så jag antar att jag lyckades med min föresats. De enda kommentarer jag fått på den nya kompislappen är de jag fått efter att ha begärt ett utlåtande.

Men sedan dess har jag funderat vidare på ämnet. Hur ser egentligen den perfekta kompislappen/hjul-k-lappen ut? Nästan alla jag sett har uppfyllt de primära kraven, dvs gett ett fullgott stänkskydd. Men om man även funderar i termer av originalitet och innovation? Jag hoppas få se fler kreativa installationer på vägarna framöver.

God Hjul!