Blogg

UCI løb i Danmark

Hej på er kära läsare!

I helgen som gick så var en del av oss i laget och körde två hårda UCI 1.2 rejs i Danmark. Till start i båda tävlingarna hade vi Junis “Victor” Hillerström Rundh, Hugo “Boss” Forssell, Henrik Holm, Rasmus Mikiver och Jakob Södergrann. Vi hade utöver det våra kära ledare Mats och Jocke på plats och även den elitlagsdebuterande ledaren Urban Forssell 🙂

För stora delar av laget så började resan dit vid lunchtid på fredagen, men undertecknad hade kursprov i matematik 5 som började vid lunchtid på fredagen och kunde då inte åka med bussen utan jag skrev prov till ca kl 4 för att sedan hoppa in i bilen med pappa och döna till Varberg för att ta färjan därifrån. Inte optimal uppladdning med tanke på att vi anlände till hotellet ungefär klockan 2 på natten. Men alltid bra att ha en bortförklaring om man inte skulle vinna 😉

Lördagens tävling var GP Himmerland Rundt, 200 km med 6 (eller 7?) grusvägspartier. Alltid kul med lite grusvägar, särskilt när det spöregnar, vilket det gjorde stora delar av dagen. Resterande tid var det duggregn, typ. Loppet började med en väldig hets då 3 av grusvägarna kom under den första timmen. Klungan blev splittrad i flera grupper efter varje grusväg, men på grund av (eller tack vare för egen del…) den uteblivna kantvinden så samlades i alla fall en del av oss ihop igen efter den första timmen när morgongruppen hade gått iväg.

Tyvärr så hade vi tappat Jakob och Henrik i den brutala inledningen. Men jag, Junis och Rasmus satt i klungan och frös tillsammans medans några danskar låg och kontrollerade utbrytningen. Denna delen av tävlingen fram till avslutningsvarven var rätt så händelserik om man bortser från alla “ptschhhhhh” man hörde från folk som punkterade. Som tur var så fick jag inga punkteringar, om det var tur eller tack vare “bra ostar” är ett mysterium som nog kommer förbli ett mysterium. (Ostar är däck på Edvin Wilsonska). Precis innan avslutningsvarven på den sista grusvägen så hade Junis tyvärr fått punka och lyckades aldrig ansluta efter det i det höga tempot som sattes upp. Det var alltså upp till mig och Rasmus att leverera. Konstigt nog började min ben som varit väldigt sega under dagen vakna till med två mil kvar och jag kunde köra i omkörningsfilen uppför kullerstenarna i målbacken medans många fick släppa klungan. På sista varvet så var det ett väldigt positionskrig inför och upp för sista backen innan mål då detta i princip var sista stället att plocka positioner inför spurten.

Jag var då på väg upp på högerkanten i sista backen när några klåpare till vänster om mig krokar ihop, kraschar och landar på han jämte mig som i sin tur kraschar mot mig. Jag får mig en rejäl tackling men lyckas rädda upp det genom att åka ner och vända i diket. När jag kommer upp igen så har jag tappat en hel del positioner och momentum och ligger då typ sist i den knappt 25 man lilla klungan. Men krigar mig tillslut in på en 18:e plats som jag ändå är nöjd med med tanke på att detta var mitt första UCI race i seniorklassen! Vinner gör en Monkeytown-rider.

Efter målgång

Söndagens lopp hette typ Rent Liv Løbet Skive och det gick inte lika bra för oss så det blir tyvärr ingen RR därifrån 🙂

Ha d gott, Hugo