En gladare cyklist

9
Jan

Träningsläger i solen, är det nåt att ha?
Blir man snabbare eller bättre av det?

Smaken är som baken och det som passar den ena är inte säkert att det passar den andra.
Jag har alla år fram tills nu kört all vinterträning hemma enligt det träningsprogram jag lagt upp för året. Men i år tänkte jag att det kan vara kul att prova nåt nytt, så vi packade väskorna med cyklar och drog till Gran Canaria för att få cykla racer i sol och värme!

Blir man då snabbare eller bättre av det? Inte nödvändigtvis, det beror på vad man gör av tiden. Gran Canaria bjuder på utmärkta cykelförhållanden i januari med sol, värme, fina vägar och backar att åka i. Men träningskompisarna hemma kämpar på för fullt och har bra kvalitet på passen.

Hemma, med jobb, hem, mat, tvätt osv så gäller det att hitta en balans i vardagen mellan träning, andra åtaganden och återhämtning. Allt för ofta upplever jag att det otillräcklig återhämtning som gör att jag blir trött och sliten, vilket leder till sämre träningskvalitet. Rent fysiskt skulle kroppen klara högre träningsbelastning, men inte med de förutsättningar eller prioriterar som vardagen erbjuder.
Hemma gäller det således att hitta “rätt” balans mellan träning, återhämtning och måsten, samt att prioritera rätt.

Fördelen med en träningsresa, mha semesterdagar, så som vi valt med halvpension, ligger i att vi kan fokusera på träning och återhämtning. Frukosten fixad, ut och trampa enligt träningsplanen, fika lite och sen trampa vidare.
Väl tillbaka lägger vi all tid och energi på återhämtning. Inga måsten, bara det som vi känner för. Och så äta förstås.

Skillnaden upplevdes märkbar direkt – med mer tid för återhämtning så tål kroppen mer träning. Trots långa pass så har benen morgon efter morgon svarat oförskämt bra, på ett sätt de inte skulle göra med samma träningsbelastningen under vardagen hemma.
Ã…terhämtning_GC
Ã…terhämtning.

Naturen här, med branta bergssluttningar, djupa dalar och turkost vatten, bidrar till en fantastisk upplevelse. Och backarna, de är både många och långa, ofta med snittlutning kring 7% och inte sällan 500 hm i ett svep. Detta får i alla fall mig att må bra.

så för att knyta an till början, jag tycker att en träningsresa är fantastisk! Gran Canaria erbjuder mycket goda träningsförutsättningar, men framförallt kommer jag komma hem som en taggad, mer välmående och gladare cyklist!

Hjultidsorientering

29
Dec

Efter att ha startat söderut igår (mot Malmslätt som istället blev Ledberg) och passerat söder om Uddevalla idag började jag tappa kontroll på kompassriktningen. Inte blev det bättre när jag fick förklarat för mig att man kan åka norrut från Skänninge för att komma till Mantorp, så i Mantorp tappade jag bort mig helt idag. Eller snarare tappade tomma ben och nästan lika tom hjärna bort resten av “klungan”. Helt borttappad var jag dock inte eftersom jag visste var jag var och förmodligen hittade den kortaste vägen någonsin hem från Mantorp.

Hoppas hjulfirandet rullar på och att ni får ett riktigt gott 2014!

Undervisning

7
Dec

Föregående helgs upptäcktsfärd, med Viktor i spetsen, ledde in oss på många okända vägar. Ett antal vägbommar passerades och Martin undervisar(i dubbel bemärkelse) här hur man effektivt kan komma förbi. Jag jublar.

Danne som inledningsvis hade en av sina sämre dagar och helst vill lägga sig i diket och sova var inte helt lätt att få med på hela rundan. Vi lyckades övertygade honom om att vi skulle fika i Östra Ryd och det är ju klart att det finns ett fik där, eller åtminstone en butik?

Det visade sig att butiken inte bara hade stängt utan även lagt ner för tre år sedan. Turligt nog, och till vår och speciellt Dannes stora lycka, var det julmarknad i Östra Ryd just denna dag! Så med lite glögg, kaffe, lussebullar och lite mer glögg i oss körde vi men raketbränsle vidare in på fler okända vägar!

Julmarknad
Vi som inte har brutit fingrarna av oss än ska nu ut i snön och cykla!

Vintertränig

24
Nov

Nu har vi kommit igång med vinterträningen. Den bjöd på många grusvägar. Själv bjuder jag på några bilder.

P1010325
Bron

P1010333
Mitt i skogen

P1010334
Obligatorisk bild

P1010345
Toppen av Borensberg

Skoda-Amager løbet 2013

22
Sep

Nu kan vi lägga säsongens sista tävling till handlingarna. Tidigt i loppet bröt sig en grupp på 17 cyklister loss. Tyvärr var jag ensam Hymerit där. Det betydde att det var slut på det roliga för övriga.

Att vara svensk på en dansk tävling och bara ligga på rulle inbringade inte bara positiv feedback. Det blev därför också ganska svårt när attackcykelåkningen började. Jag gick med i några försök, men lyckades inte komma med den som sedan höll. Jag var åtminstone med andragruppen till mål som tänkte spurta om 5.e platsen.

Johan Svensson var med i vår grupp och jag visste att han skulle vinna spurten så jag la mig bakom honom. Tyvärr regerade ingen av oss på de som stötte eller drog igång spurten. Jag lyckades komma före gårdagens segrare, men det räckte “bara” till åttonde plats.

Övriga : Johan kom 17:e. Mathias 24:a och Victor 29:a. Jakob hade lagt sin energi på gårdagens lopp så han fick kapitulera.

Vi är nöjda med denna lyckade tävlingshelg!

Tack ska vi ha för denna supersäsong och tack Jocke för helgens superservice!

Helge Andersen løbet

21
Sep

Det blev en andraplats för Jakob på helgens första kantvindstävling i Danmark. Jakob bryggade ifatt den grupp som tillslut gjorde upp om segern. En väldigt tråkig incidens sista varvet gjorde att två i utbrytargruppen försvann. Hoppas verkligen det gick bra för de inblandade!

Av de fyra som gjorde upp om segern fanns Johan Svensson med och han kunde efter en lång tid på rulle ganska komfortabelt vinna.

Vi andra fyra körde offensivt i början och stabilt och bra i klungan resterande tid. Vi är riktigt nöjda med dagens resultat och insats!

Helge Andersen løbet
Dubbelt svenskt!

Junisor

Imorgon hoppas vi på mer framgångar och kantvind.

Svanesunds 3-dagars (linje)

2
Sep

På söndagen avgjordes sista etappen och visst försökte vi allt att vinna! Nu gick det dock helt brutalt dåligt. Så dåligt att det bara går att skratta åt eländet.

Det blev så att Niclas, Johan och jag försökte köra ifatt en utbrytning samtidigt som Jakob sparade sig. Det var en bra taktik. Om den hade fungerat hade kanske någon trott på mig. Nu gjorde den inte riktigt det. Så om man vill göra det lätt för sig kan man säga att det var en dålig taktik.

Det visade sig nämligen att Jakob hade prickat in sin sämsta form i livet just denna dag. Innan ens vi som dragit hade blivit avhängda så tappade Jakob i backen. Vi andra droppade rätt friskt genom klungan i samma backe så vi tänkte då att ”ja men då passar vi väl på att droppa lite till och hämtar tillbaka Jakob till klungan”. Det hade varit en lysande idé om det hade lyckats. Nu visade det sig att ingen av oss kom ifatt igen. Så vi kan konstatera att det var en dålig idé.

Med 2 DNS (p.g.a. lördagens vurpor) och 4 DNF kan jag erkänna att det var en mindre lyckad tävling. Sammanhållningen är åtminstone bra då vi vinner tillsammans, vi drar tillsammans, vi släpper tillsammans och vi bryter tillsammans! Övriga i laget brukar också vara rätt bra på att krascha tillsammans, men just det kan jag inte rekommendera.

1
Johan

2
Martin, eller är det Viktor?

3
Victor

4
Niclas

5
Jakob innan han helt tappade besinningen.
Besinningen tappade han helt här

6
Gustaf på GP:t

7
Stökigt

Svanesunds 3-dagars (tempo)

31
Aug

Efter ett strålande tempolopp avancerade Jakob en placering och ligger nu tvåa sammanlagt. Det är långt upp till ledning, men vi ska göra ett försök kan jag lova!

Kantvindslinje väntar imorgon!

IMAG0542
En ny ros lagom till att den förra gav upp.

Svanesunds 3-dagars

31
Aug

Svanesunds GP blev 2×2 nitlotter. Två Hymeriter fick skrapsår och en tredje två skraplotter. Dubbelt upp med dubbla nitlotter!

Nu är vi alltså i genomsnitt besvikna eftersom Martin och Victor vurpade bort sig från totalen samtidigt som Jakob levererade en kanonspurt som ledde till seger. Det var extra surt att de enda två som vurpade var Hymeriter samtidigt som det var en tredje persons fel att det skedde!

1
Ont i ryggen?

bild 3 (1)
Ont i ryggen?

bild 2 (3)
Ja!

Götalandsmästerskapen Linje

25
Aug

Jakob och Martin kom tidigt loss i en sexmannagrupp, kanon! Sedan bryggade ytterligare 10 st ifatt, däribland undertecknad. Vi körde på bra och det stod snart klart att det var vi som skulle göra upp om segern. Med 2 mil kvar attackerades det igen och de sex(fem från Götaland) starkaste bröt sig loss.

Där framme avgjordes det i en spurt där Johan Svensson, från det danska proffslaget J Jensen, drog det längsta strået…trodde han då han inte såg någon till höger om sig. Han började med sin segergest, men Jakob kom på vänstersidan och kunde passera och vinna med lagom marginal(drygt 3 cm)!

Jag kom först i andragruppen och Martin först i tredjegruppen. Så det var en genomgod insats med 3 st top 10! Övriga Hymeriter jobbade också på bra och bidrog på olika sätt till denna framgång! Efter några tunga veckor med tveksamma insatser kändes denna fullträff väldigt välkommen!

IMAG0523
Det var både Götalands- och Svealandsmästerspen som avgjordes denna tävling. Därav den något överfyllda prispallen.

Svealandsmästaren fick en mästartröja. Så nu har han något att växa i!